środa, 11 września 2013

Gruszki w zalewie octowej z kardamonem, goździkami i gałką muszkatołową.

   Gruszki są teraz w idealnej fazie na przetwory. Jeszcze twarde, nie do końca dojrzałe, a już aromatyczne i soczyste. W sam raz, by zapakować je do słoiczka. Jako, że dżem z tych owoców nie jest moim faworytem, przygotowałam gruszki w delikatnie orientalnej zalewie octowej. Pycha!


Składniki:

2 kg gruszek (twardych)
2 l wody
3/4 szklanka octu
łyżeczka goździków
łyżeczka płaska gałki muszkatołowej
płaska łyżeczka kardamonu
1 i 1/2 szklanki cukru

Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Najłatwiej środki z pestkami usuwać zwykłą łyżeczką do herbaty. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą z octem. Dodajemy przyprawy i cukier. Całość gotujemy 10 min. Ważne jest, by nie trwało to długo dłużej, by nasze owoce się nie rozgotowały i zachowały kształt. Zdejmujemy garnek z gazu i podgotowane gruszki wkładamy do słoików. Kiedy upchamy już wszystkie, pozostaje jeszcze raz zagotować zalewę i siup - przelewamy do słoiczków, oblewając nią nasze owoce. Zakręcamy mocno słoiczki i stawiamy do góry dnem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz