Wspaniałe, aromatyczne, gęste, słodkie, kwaśne...do wyboru do koloru. Konfitura jeżynowa z dodatkiem lawendy powinna sprostać wymaganiom nawet największych smakoszy.
Potrzebne nam będzie:
2 kg jeżyn
1 kg cukru
sok i skórka z dwóch cytryn
kwiaty obrane z 5-8 łodyżek suszonej bądź świeżej lawendy
Do garnka o głębokim dnie wsypujemy umyte 2 kg jeżyn, dodajemy skórkę i sok z cytryn i kładziemy na średnim ogniu. Po ok 15 min, kiedy nasze jeżyny puszczą soki dodajemy cukier i kwiaty lawendy.
Gotujemy od 45 min do godziny, pilnując by się nie przypaliło.
Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem, czekamy aż ostygnie i sprawdzamy czy słoiczki złapały. Jeśli nie pasteryzujemy 15 min. (Można od razu zakręcone słoiczki zapasteryzować).
Ps. w mieszkaniu pachniało cały dzień! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz