Pogoda nie rozpieszcza, szaro i buro za oknem. Niestety tak już może zostać na dłuższy czas. Przyda się więc jakaś bomba witaminowa! O żurawinie pisałam już troszkę na blogu w sierpniu. Wtedy to wraz z dziadkiem pojechałam na jej zbiór. Jest ona najzdrowsza surowa, tylko wtedy obdarza nas pełnią swoich zdrowotnych zalet. Istnieje sposób, by taką zamknąć w słoiczkach, pracochłonny, ale efekty są zaskakujące i wspaniale pyszne.
Świeżą żurawinę, jeśli jest jeszcze niedojrzała należy trzymać przykrytą pomiędzy dwoma ręcznikami, by nabrała wspaniałego czerwonego koloru. Trzeba ją przebierać, by zostały te piękne jagody, które dodawać będą nam siły w zimę. Kiedy owoce już dojrzeją należy je umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Naprawdę porządnie suszymy, by nie było na nich ani kropelki wody (tak właśnie przestrzegała mnie moja babcia, która rok w rok robi wedle tego przepisu żurawiny). Ja suszyłam najpierw normalnymi kuchennymi ręcznikami, a później jeszcze papierowymi, by całkowicie zlikwidować wilgoć.
Składniki:
2 kg suchych, świeżych żurawin
2 kg cukru (zasada 1:1)
Suchą żurawinę mielimy maszynką. Dodatkowo blendujemy 7 minut, uzyskujemy piękną czerwoną papkę. Dodajemy cukier i...znów ucieramy blenderem, kolejne 7 min. Taką masę przekładamy do suchych, wyparzonych słoików. Zakręcamy bardzo mocno i odstawiamy. Kilka dni słoiczki powinny stać w dobrze oświetlonym miejscu, do czasu, aż wypuszczą sok. Dopiero wtedy możemy je włożyć do piwniczki czy szafki.
Żurawina jest przepyszna, troszkę konsystencją podobna do musu. Wspaniała do kanapek, mięs, ciast. Dobra w okresie choroby, przeziębienia, problemów z układem moczowym. Zachowuje wszystkie właściwości lecznicze, a nie psuje się ze względu na dużą zawartość cukru. Dlatego jest on niezbędny i nie polecam zmniejszać jego ilości.
Smakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńNie trzeba pasteryzować?
OdpowiedzUsuńNie powinno sie. właśnie surowa powinna zostać. zawartość cukru sprawi, ze mus sie nie będzie psuł. ale tylko pod warunkiem, ze zurawina będzie absolutnie sucha z wierzchu. jeśli istnieje szansa, ze nie była dobrze osuszona lepiej zapasteryzowac.
UsuńTak przygotowana żurawina nie traci swoich właściwości. Babcia wie co dobre :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę odpisać mąż zebrał żurawinę niedojrzała co mam zrobić by nabrała koloru
OdpowiedzUsuń