Ekstrakt waniliowy jest czymś, co wynosi ciasto na nowy, doskonalszy poziom smaku i aromatu. Każdy kto choć raz poczuje różnicę pomiędzy olejkiem, a ekstraktem nigdy nie wróci do tego pierwszego. Tak było ze mną, będzie pewnie i z wami. Ekstrakty dostępne są w niektórych sklepach spożywczych (typu Piotr i Paweł, Alma), bądź internetowych. Można wybrać także trzeci sposób - zrobić go samemu.
Potrzebujemy do jego wykonania ok. 2-4 lasek wanilii, 250 ml wódki, oraz zamykaną szczelnie buteleczkę czy słoiczek. W zależności od tego ile lasek wanilii włożymy, aromat będzie intensywniejszy, a kolor ciemniejszy.
Wanilię kroimy wzdłuż i wszerz na połowę, wkładamy do buteleczki (razem z ziarnami) i dopełniamy wódką. Następnie zamykamy, wstrząsamy i odkładamy do szafki (nie powinien stać w słońcu). Z każdym dniem wanilia będzie coraz bardziej wyczuwalna, a kolor mocniejszy. Ekstrakt powinien przed użyciem leżeć przynajmniej 2 tygodnie, a pełne walory smakowe uzyskuje po mniej więcej dwóch miesiącach.
Naprawdę warto zrobić go i używać do ciast, kremów, bitej śmietany...możliwości niezliczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz