Nic jednak z tych rzeczy, zakaszmy rękawy i do dzieła.
Quiche to rodzaj wypieku z kruchego ciasta zapiekanego z nadzieniem i oblanego sosem śmietanowo-jajecznym. Jako, że w lesie udało mi się nazbierać trochę kurek, postanowiłam koniecznie użyć i ich. Quiche jest odmianą tarty, która pozwala sobie na większą dowolność i rozmaitość - może być wytrawna, na słodko, z dowolnym nadzieniem.
A dzisiaj o tym i o tym.
Ciasto kruche, na quiche i na tartę.
Składniki na jedną porcję w formie o średnicy 25 cm:
200 g mąki
100 g masła, pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko
40 ml wody
szczypta soli
Mąkę wsypujemy do dużej miski, bądź na stolnicę - dodajemy masło, żółtko, wodę i sól. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy o lekko lepiącej konsystencji. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu, podsypujemy blat mąką i wałkujemy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i docinamy wystające zza brzegi fragmenty. Nakłuwamy widelcem, bądź wykałaczką. Można także rozłożyć na wierzchu papier do pieczenia i wsypać na górę fasolkę typu jaś.
Piec 15 min w temperaturze 200 stopni, sprawdzając, czy zanadto się nie zrumieniło.
Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, warto skorzystać z okazji i zrobić wcześniej farsz.
Potrzebne nam będą:
10 dag kurek
1 i 1/2 średniej cebuli
10 dag wędzonego boczku
Na patelni rozgrzewamy masełko, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy aż się zeszkli, dorzucamy boczek (także pokrojony w kosteczkę) i smażymy ok 15 min. Dodajemy kurki i smażymy razem kolejne 5 min.
Dzięki temu, że boczek jest słony, całości nie trzeba dodatkowo dosalać.
Masa śmietanowo-jajeczna:
200 ml śmietany 12% lub 18% - można śmiało zastąpić jogurtem typu greckiego
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Śmietanę roztrzepujemy widelcem w miseczce z jajkami, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe.
Kiedy nasze ciasto spędzi w piekarniku pierwsze 15 min, wyciągamy je i nadziewamy farszem, następnie oblewamy masą jajeczną i ewentualnie posypujemy serem na wierzchu.
Wkładamy na kolejne 15 min do piekarnika.
Quiche smakuje rewelacyjnie i na ciepło i na zimno, dzisiaj polecam jednak rozgrzewająco, chwilę po wyjęciu z piekarnika. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz