wtorek, 3 września 2013

Tarta z gruszkami i gorgonzolą.

   Czy jest lepsze połączenie owoców z serem, niż gruszek z gorgonzolą? Oczywiście! Gruszki, gorgonzola i orzechy włoskie...związek idealny, mimo że w trójkącie.

Ciasto na tartę robimy kruche, takie jak na pokazane we wcześniejszym poście na quiche.

Składniki na jedną porcję w formie o średnicy 25 cm:
200 g mąki
100 g masła, pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko
40 ml wody
szczypta soli

Mąkę wsypujemy do dużej miski, bądź na stolnicę - dodajemy masło, żółtko, wodę i sól. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy o lekko lepiącej konsystencji. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu, podsypujemy blat mąką i wałkujemy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i docinamy wystające zza brzegi fragmenty. Nakłuwamy widelcem, bądź wykałaczką. Można także rozłożyć na wierzchu papier do pieczenia i wsypać na górę fasolkę typu jaś. 

Piec 15 min w temperaturze 200 stopni, sprawdzając, czy zanadto się nie zrumieniło. Wtedy można przełożyć formę piętro niżej, i zmniejszyć minimalnie temperaturę.

Nadzienie:

4 średnie gruszki
200 g sera gorgonzola
50 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, ser natomiast kroimy w kostkę. Orzechy w miseczce zalewamy dwoma łyżkami miodu.
Gdy ciasto spędzi już w piekarniku swoje pierwsze 15 min, wyciągamy je, rozkładamy na całej powierzchni pokrojone w plastry gruszki i na nie kładziemy równomiernie gorgonzolę. Dodajemy na to orzechy wraz z miodem i wkładamy ponownie do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni i przekładając formę o jeden poziom niżej. Pieczemy jeszcze 20 min.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz