środa, 25 września 2013

Papryka konserwowa z dodatkiem miodu.

 Ten tydzień jest naprawdę szalony, przygotowuję się do piątkowej obrony pracy magisterskiej, dzisiaj udało mi się zdać egzamin na prawo jazdy (ufff, to była najbardziej stresująca rzecz w moim życiu!).
Ale to nic, wracajmy do tematu, bo dzisiaj zajmujemy się papryką.

 Zawartość miodu w zalewie sprawia, że papryka jest łagodniejsza, odrobinę słodsza, a całość zaskakuje smakami. Przepis wyciągnięty z maminego notesika, który mimo upływu lat, nadal służy dobrą radą.
W normalnych warunkach, zawsze kroję paprykę w paski i dopiero wtedy wkładam do słoików, w tym roku wpadłam w posiadanie maluśkich zielonych papryczek z ogrodu rodziców, postanowiłam włożyć je w całości, wydrylowane jedynie z pestek. Przez to właśnie,  ilość zalewy do moich weków prawie uległa podwojeniu. W normalnych warunkach sprawdza się poniższe zestawienie.

Składniki na około 5-6 900 ml słoiczków:

Zalewa:

2,5 kg papryki, dowolnego koloru, bądź wymieszane
1,5 litra wody
300 ml octu spirytusowego 10%
2 łyżki  miodu
3/4 szklanki cukru
łyżka soli
2 łyżki oliwy, bądź oleju

Dodatkowo do każdego słoiczka:

5 ziarenek pieprzu
2 kulki ziela angielskiego
1 większy liść laurowy
parę ziarenek  białej gorczycy

Papryki myjemy, pozbywamy się nasion i ogonków na górze. Standardowe, duże papryki kroimy w paski, o grubości, która najbardziej nam odpowiada. Małych, takie jak te moje nie musimy, jednak wtedy trzeba się liczyć, że w słoiku mniej nam się zmieści.
Oprawioną paprykę wkładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków. Dokładamy do nich bezpośrednio pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.

Do garnka wlewamy wodę i ocet, stawiamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy miód, cukier, sól, oliwę. Doprowadzamy do wrzenia i zalewę przelewamy do wypełnionych papryką słoiczków.
Zakręcamy je dobrze i pasteryzujemy przez 3-5 min





1 komentarz:

  1. bardzo ciekawy pomysł na paprykę w miodzie. jadłam juz takie ogórki, ale papryka zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń