Whoopie Pies...proste i efektowne amerykańskie ciasteczka przełożone kremem. Oryginalny przepis opracowany został przez Amiszów. Nazwa wzięła się ponoć od okrzyków wydawanych przez zmęczonych pracą mężów ("Whoopie!!!"), gdy zauważali, że w spakowanym przez żonę drugim śniadaniu znajdują się także one. Czy naprawdę warto krzyczeć z radości na ich widok? Oj tak!
Delikatne, leciutko wilgotne, obłędnie czekoladowe, przełożone puszystym kremem i do tego bajecznie proste! Podaję szybko przepis i chyba lecę zrobić kolejną porcję.
Składniki na ciasteczka:
1 i 2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g masła
1 szklanka brązowego cukru (najlepiej Dark Muscovado)
1 jajko
1 i 1/4 szklanki mleka
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Na blaszkę rozkładamy papier do pieczenia.
Przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wsypujemy cukier i wrzucamy masło, miksujemy do uzyskania puszystej, białej masy, dodajemy jajko (lepiej by było w temperaturze pokojowej) i znów miksujemy. Do misy miksera dodajemy połowę suchych składników i 3/4 szklanki mleka. Gdy masa stanie się gładka i jednolita, wrzucamy resztę.
Masę możemy nakładać łyżką, starając się utworzyć w miarę równe, okrągłe porcje (tak robiłam dzisiaj, lecz następnym razem na pewno użyję rękawa cukierniczego z okrągłą tylką - moje whoopie pies były dziś pokraczne i nierówne - lecz wciąż pyszne). Należy także zostawić kilka centymetrowe odległości od ciastek, bo mocno rosną.
Wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika.
Po wyjęciu chwilę powinny odstać na papierze do pieczenia, na którym się piekły (my w tym czasie możemy nakładać kolejną porcję), następnie przekładamy na kratkę do studzenia.
Krem do przełożenia:
140 g pianek marshmallows
110 g masła
250 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
ziarenka z polowy laski wanilii - opcjonalnie
Pianki wkładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (najlepiej dodać z 3 łyżki wody, by łatwiej się topiły). Gdy będą płynne przekładamy do misy miksera i dodajemy masło oraz wanilię. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy serek i cukier puder, mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Nakładamy krem (szprycą bądź łyżeczką) na środek płaskiej części ciasteczka, a następnie przykrywamy krem drugą połową i delikatnie dociskamy. Krem powinien wtedy równomiernie rozprzestrzenić się, aż do krawędzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz