Uwielbiam Nigellę i jej podejście do kuchni, przyjęć....nie masz czasu = kup półprodukty. Wcześniej starałam się wszystko, od podstaw robić sama, teraz z braku czasu zaczynam stosować jej technikę.
Dziś szybciutko, bo zaraz przychodzą goście...smażone ciasto francuskie z przepysznym cynamonowo-imbirowym lukrem.
Składniki na 15 porcji:
500 g gotowego ciasta francuskiego
1 litr oleju
szklanka cukru pudru
1 i 1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżki sproszkowanego imbiru
2 łyżki mleka (albo mniej)
Ciasto francuskie składamy na 4 części i wycinamy dowolne kształty (ja posłużyłam się po prostu szklanką i kieliszkiem). Olej wlewamy do rondelka i podgrzewamy do wysokiej temperatury. Przed rozpoczęciem właściwego smażenia najlepiej sprawdzić na maleńkim kawałku ciasta czy olej jest dobrze rozgrzany.
Smażymy nasze ciasto francuskie, tak jak pączki, tylko troszkę dłużej...również przekręcając z jednej strony na drugą. Kiedy się zarumieni i zezłoci wyciągamy je na przygotowany wcześniej ręcznik papierowy i odsączamy olej.
Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie do szklanki cukru pudru dodajemy imbir i cynamon. Wlewamy następnie łyżkę mleka i energicznie mieszamy, dodajemy drugą, pół lub półtorej łyżki w zależności od tego jak cukier puder absorbuje nam wilgoć.
Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)
OdpowiedzUsuń