wtorek, 15 października 2013

Ciasto francuskie z lukrem cynamonowo-imbirowym.

   Ostatnio przyznaję, najlepszym miernikiem jakiegoś przepisu dla mnie jest szybkość jego przygotowania. Zostałam rzucona w wir pracy, nowego otoczenia, urządzania mieszkania i chwilę dla siebie wygospodarować mi bardzo ciężko (czyli chwilę na gotowanie/pieczenie).

Uwielbiam Nigellę i jej podejście do kuchni, przyjęć....nie masz czasu = kup półprodukty. Wcześniej starałam się wszystko, od podstaw robić sama, teraz z braku czasu zaczynam stosować jej technikę.

Dziś szybciutko, bo zaraz przychodzą goście...smażone ciasto francuskie z przepysznym cynamonowo-imbirowym lukrem.

Składniki na 15 porcji:

500 g gotowego ciasta francuskiego
1 litr oleju
szklanka cukru pudru
1 i 1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżki sproszkowanego imbiru
2 łyżki mleka (albo mniej)

Ciasto francuskie składamy na 4 części i wycinamy dowolne kształty (ja posłużyłam się po prostu szklanką i kieliszkiem). Olej wlewamy do rondelka i podgrzewamy do wysokiej temperatury. Przed rozpoczęciem właściwego smażenia najlepiej sprawdzić na maleńkim kawałku ciasta czy olej jest dobrze rozgrzany. 
Smażymy nasze ciasto francuskie, tak jak pączki, tylko troszkę dłużej...również przekręcając z jednej strony na drugą. Kiedy się zarumieni i zezłoci wyciągamy je na przygotowany wcześniej ręcznik papierowy i odsączamy olej.
Odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie do szklanki cukru pudru dodajemy imbir i cynamon. Wlewamy następnie łyżkę mleka i energicznie mieszamy, dodajemy drugą, pół lub półtorej łyżki w zależności od tego jak cukier puder absorbuje nam wilgoć.

Na chłodne ciastka nakładamy lukier i podajemy. Im świeższe, tym lepsze.





1 komentarz:

  1. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń