środa, 9 października 2013

Szarlotka w stylu angielskim.

   Nie mam teraz wiele czasu na pieczenie, ale kto może się oprzeć pokusie zjedzenia szarlotki? Na ciepło z dodatkiem lodów i bitą śmietaną...czy może być coś bardziej jesiennego i antydepresyjnego?? Myślę, że nie. Przepis jest niezwykle prosty, a jeśli użyjecie przygotowanych wcześniej prażonych jabłek zaoszczędzicie sobie sporo czasu. 

Składniki na kruche ciasto:

340 g mąki
170 g masła
1 żółtko
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody

Na stolnicę, bądź do dużej misy wysypujemy mąkę, zimne masło kroimy w małe kosteczki i wrzucamy wierzch, dodajemy żółtko, szczyptę soli i wodę. Ugniatamy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy w folię spożwczą i wstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki.

Nadzienie:

70 dag jabłek 
25 dag cukru (jeśli jabłka są słodkie wystarczy mniej)
odrobina wody
łyżeczka soku z cytryny
wanilia i cynamon do smaku

Pozbywamy się gniazd nasiennych z jabłek (można obrać jeśli nie jest się fanem skórek), kroimy w kostkę bądź w półokręgi. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, polewamy sokiem z cytryny i odrobiną wody . Kładziemy na średni ogień. Prażymy ok 5 min, następnie dodajemy cukier, cynamon i ziarenka z laski wanilii. Prażymy jeszcze ok 10 - 15 min, aż smaki się wymieszają, całość zagęści a jabłka zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części mniej więcej równej wielkości. Większą wałkujemy i wykładamy nim  formę na  tartę (starczy na tartę o średnicy 25 cm). Nakłuwamy spód widelcem. Na to rozkładamy równomiernie nasze jabłkowe nadzienie. Drugą część ciasta także wałkujemy i rozkładamy na wierzchu naszego ciasta, sklejając dół z górą dociskając ciasta do siebie. Na środku promieniście nacinamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 30-40 min.
Aby ciasto  na wierzchu było bardziej błyszczące można 10 min przed końcem pieczenia delikatnie nasmarować je mlekiem i oprószyć cukrem.

Najlepiej smakuje jeszcze troszkę ciepła z lodami i bitą śmietaną...mi nie udało się zrobić zdjęć już podanej, bo zniknęła w kilka chwil.
Smacznego!





3 komentarze:

  1. Jednak największą zaletą tego przepisu nie jest to że jeste prosty, tylko to że jest przepyszny!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna:)Na pewno wypróbujemy.Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń