Jestem jedną z tych osób, którym za dzieciaka wciskano szpinak, szantażując brakiem deseru. Kiedy ledwo przełykając zjadałam swoją porcję, postanowiłam, że jak będę dorosła nigdy nie będę go jeść. Tylko krowa jednak nie zmienia poglądów, ja swoje szybciutko zweryfikowałam. Świeży szpinak jest fantastyczny, smakuje lepiej niż większość odmian sałat, pasuje do wszystkich zielonych sałatek, i nie tylko! Zielony koktajl ze szpinakiem smakuje genialnie! Słodki, lekko piekący przez dodatek imbiru, orzeźwiający i bardzo pożywny. Idealny na śniadanie, czy lekką przekąskę.
Składniki na 2 porcję:
2 szklanki świeżego szpinaku
1 jabłko
3 pomarańcze
2 banany
imbir według upodobania (mój kawałek miał ok. 2 cm długości)
szklanka wody mineralnej
Wykonanie oczywiście banalne. Z pomarańczy wyciskamy sok. Myjemy szpinak, obieramy jabłko, banany, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera. Dodajemy wodę, sok pomarańczowy. Imbir obieramy i przeciskamy przez praskę, bądź siekamy na drobno. Miksujemy i gotowe!
Super zdrowotną miksturę pijemy najlepiej od razu i cieszymy się mnóstwem witamin!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz