niedziela, 8 września 2013

Ciasto w słoiku, czyli czekolada, fistaszki i karmel w szkle.:)

   Jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie łatwe! A spotkania w parku? Pikniki? Teraz dla naszych wypieków to pestka! Niektóre trendy z USA są niesamowite i praktyczne. To jeden z nich.

Dzisiaj korzystając ze wspaniałej pogody, możliwe, że ostatniego takiego weekendu w tym roku postanowiłam ze smakołykami wyjść z domu. Siedzenie na kocyku wśród zieleni smakuje jeszcze lepiej, kiedy wie się, że niedługo będzie to niemożliwe. Ciasto dopełnia reszty, jest słodkie jak moje chwilowe lenistwo. :)

Składniki na 4 porcje w średnich, 330 ml słoiczkach:

Ciasto:

2 jajka
100 ml mleka
90 ml roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki pszennej
40 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Potrzebne nam będą dwa naczynia. Do pierwszego przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy do tego resztę mokrych składników - masło i ekstrakt waniliowy oraz cukier, mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i całość łączymy ze sobą, otrzymując w efekcie w miarę jednolitą konsystencję ciasta.
Nakładamy do suchych, wyparzonych słoików i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40 min, przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe, musi on po nakłuciu pozostać suchy.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Sos karmelowy:
 1/2 szklanki cukru
chlust wody
100 ml śmietany 36% w temperaturze pokojowej

Kiedy ciasto ostygnie, na patelnie wsypujemy cukier i polewamy odrobiną wody. Mieszamy ze sobą i karmelizujemy całość. Kiedy cukier nabierze pięknego złotego koloru i całkowicie się rozpuści zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy śmietanę. Efektem będzie spora piana, więc nie trzeba się bać, tylko porządnie mieszać. Po połączeniu składników odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

Krem:

150 g serka mascarpone
100 ml śmietany 30% lub 36 %
łyżka cukru pudru

Serek wraz ze śmietaną ubijamy na sztywno mikserem (bardzo krótko) na sam koniec dodajemy cukier puder.

Dodatkowo:

50 g solonych orzechów arachidowych

Na ciasto do naszego słoiczka nakładamy łyżką krem, dzieląc po równo na wszystkie porcje. Wierzch obsypujemy fistaszkami i oblewamy sosem karmelowym.

Podajemy od razu, albo po dłuższym czasie. Najlepiej przechowywać w lodówce, ale długo wytrzymuje w temperaturze pokojowej. Jeśli wychodzimy z nimi na słońce, najlepiej 50 ml śmietany do kremu zastąpić 50 g serka. Dłużej wytrzyma.

Smacznego! Zaskoczcie swoich znajomych;)





2 komentarze:

  1. Słoiki - Weczki są fajne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialnie wygląda!
    ciekawe jak smakuje....

    Zapraszam:
    http://decorateacake.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń