sobota, 7 września 2013

Koktajl malinowo-jeżynowy z nutką wanilii.

   Uwielbiam koktajle, shake'i, smoothies...wszystko co owocowe i świeże. Uwielbiam je za smak, miliony możliwości i prostotę wykonania. Przy ładnym podaniu mogą się stać prawdziwą gwiazdą wieczoru.

Korzystając z tego, że malin i jeżyn mam pod dostatkiem, a słoneczko pięknie świeciło, na szybko zmajstrowałam koktajl, idealny na podwieczorek.

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki mleka
1 szklanka maślanki, kefiru
3/4 szklanki cukru
400 g owoców - u mnie malin i jeżyn
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Proporcje można dowolnie zmieniać, w zależności od upodobań, to jest w tym takie piękne.

Wlewamy i wsypujemy wszystko do głębokiej miski i blendujemy, powoli zwiększając obroty. Po 3 minutach już gotowe! Przelewamy do szklanek/kieliszków/słoików/butelek i podajemy! Najlepsze świeże po przyrządzeniu.

Zamiast świeżych owoców cudownie nadają się mrożone, szczególnie na upalne letnie dni.
Wtedy warto najpierw owoce zalać mlekiem i maślanką, by troszkę odtajały, będą się łatwiej rozdrabniać. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz