wtorek, 17 września 2013

Roladki z karmelizowanymi gruszkami z wanilią i mascarpone.

   Od tygodnia chodziła mi po głowie babcina rolada. Nie jadłam jakiejkolwiek tak dawno, że już nieprawda. Puszysty biszkopt, konfitura i bita śmietana...robiła ją zawsze na największe święta rodzinne. Jako, że często nie mam jak na nich być, sporo opuściłam i w ten smętny deszczowy dzień postanowiłam nadrobić. Nie  chciałam robić zbyt dużego ciasta, więc zrobiłam dwa, ale małe. W najzwyklejszej prostokątnej formie 25 x 36 upiekłam biszkopt i podzieliłam na pół. Wyszły z tego dwa przepyszne ruloniki.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec większą, standardową roladę. Składniki trzeba będzie jedynie pomnożyć razy dwa.

Najgorsze jednak było to, że nie mogłam się dodzwonić do mamy, by spytać się o przepis na biszkopt, zmuszona do improwizacji przeszukałam internet i zdecydowałam się na ten.

Ciasto:

3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki gorącej wody
90 g cukru
50 g mąki
szczypta soli

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oddzielamy żółtka od białek i wkładamy do osobnych mis. Na żółtka wysypujemy cukier, starając się zasłonić nim w całości jajka, a następnie wlewamy wodę. Miksujemy na ładną, puszystą masę, bez śladów kryształków cukru. Mąkę przesiewamy, partiami wsypujemy do masy jajecznej i łączymy z nią łyżką. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Następnie do białek dolewamy ciasta i łączymy szpatułką. Wylewamy na wcześniej przygotowaną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy 15-20 min. Pod koniec sprawdzamy stopień zarumienienia (nie może być zbyt ciemne), a ostatecznie patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Po upieczeniu wykładamy na blat i delikatnie odrywamy od papieru do pieczenia. Odstawiamy do ostygnięcia. Dzielimy na połowę (dłuższy bok).

Gruszkowe nadzienie:

5 twardych gruszek
1 i 1/2 łyżki miodu
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy miód, a później dodajemy nasze gruszki. Smażymy od 5 - 7 min, aż nabiorą wspaniałego złotego koloru i nasiąkną aromatem oraz słodyczą miodu. 1/6 zawartości patelni odkładamy, a resztę wrzucamy do misy, dodajemy ziarenka wanilii i blendujemy, tworząc gruszkowy mus.
Odstawiamy następnie do ostygnięcia.

Poncz do nasączania:

1 łyżka ekstraktu z wanilii
50 ml wody
łyżeczka cukru waniliowego

Całość mieszamy w pojemniczku, a następnie łyżeczka po łyżeczce delikatnie nasączamy nasze biszkopty.

Po nasączeniu, gdy nasz mus ostygnął dzielimy go na dwie części i rozprowadzamy równomiernie po całości naszego ciasta.

Krem:

250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Serek wraz z kremówką ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i ekstrakt. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Po jednej trzeciej kremu dzielimy na obie rolady i kładziemy je na mus. Resztę odstawiamy. Rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Kiedy to zrobimy sięgamy do patelni z resztą karmelizowanych gruszek i przy jednym, dłuższym końcu nakładamy wąską warstwę owoców. Całość następnie delikatnie zwijamy, tak by gruszki znalazły się w samym środku ciasta.

Resztę kremu rozprowadzamy na wierzchu i bokach rolady.

Dodatkowo:

30 g płatków migdałowych - migdały delikatnie podprażyć na patelni.

Płatkami dekorujemy wierzch ciasta.

Gotowe!







5 komentarzy: