czwartek, 3 października 2013

Marcepanowo-orzechowo-czekoladowe ciasto z wiśniami.

  Obiecuję poprawę, ładniejsze zdjęcia i bardziej dopracowane posty....ale za tydzień. Na razie przeprowadzkowe szaleństwo, jednak bez chwili relaksu przy piekarniku się nie obyło. Torcik nieziermski, wilgotny z dodatkiem wiśni, bezglutenowy na bazie orzechów laskowych. Pyszny. Przepis podpatrzony na stronie mojewypieki.com.

Składniki:

125 g masła
125 g cukru
4 jajka - osobno białka i żółtka
125 g gorzkiej czekolady
175 g zmielonych orzechów laskowych
125 g marcepanu
400 g wiśni (rozmrożonych albo odsączonych z kompotu, ważne, że wydrylowanych)

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. 23 cm tortownicę 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę i marcepan trzemy na tarce do miski i odstawiamy. Do misy miksera wrzucamy masło i cukier następnie ucieramy na białą, puszystą masę. Kiedy to nastąpi dodajemy jedno po drugim żółtka i nadal miksujemy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wrzucamy do masy orzechy, marcepan i czekoladę, po czym na małych obrotach łączymy w całość mikserem. Białka w oddzielnym pojemniku ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. 

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, bądź dobrze wysmarowaną masłem. 
Wiśnie odsączamy z nadmiaru wody i rozsypujemy po wierzchu, delikatnie wciskając w głąb ciasta (mają być połowicznie w nim zanurzone).
Pieczemy 60 min i odstawiamy do ostygnięcia.

Można dowolnie przyozdobić, bądź zostawić w pierwotnej formie. 
Ja rozpuściłam 150 g gorzkiej czekolady i 20 ml śmietany kremówki w kąpieli wodnej, i rozprowadziłam po wierzchu, posypałam delikatnie mielonymi orzechami laskowymi i ułożyłam czerwone czereśnie.
Przepyszne!





3 komentarze:

  1. Wiśnie, czekolada i orzechy, to jest to co najbardziej lubię w tortach. Musi być pyszny. Tak przynajmniej wygląda. Pozdrawiam, KRys

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny:) a te wisienki dodają dodatkowego uroku:) wyglądają jak małe pomidorki!:)

    OdpowiedzUsuń